استاد حوزه و دانشگاه در نشست گفتمان انقلاب اسلامی گفت: جریان نفوذ، به دنبال رخنه در مراکز تصمیمگیر و تصمیم ساز نظام و به دنبال تغییر باورهای جامعه است و ما باید بررسی کنیم آیا رفتار دانشجوی ما بر اساس آموزههای دینی است یا خیر؟
به گزارش هجرت؛ حجت الاسلام دکتر محمدعلی لیالی در هشتمین نشست از سلسله نشستهای گفتمان انقلاب اسلامی در مجموعه فکری فرهنگی گفتمان انقلاب اسلامی وابسته به طلاب و فضلای کرمانی حوزه علمیه قم، با موضوع “نفوذ علمی معرفتی” ضمن بازخوانی تاریخچه تاسیس دانشگاه در ایران و ایجاد جریانهای مدرنیته در کشور، افزود: امام خمینی(ره) بارها دانشگاه را مبداء تحول دانسته و انفاس قدسی آن بزرگوار و نهضت انقلاب در دانشگاههای ما، نوید فجر انقلاب را داد.
تاکید امام بر تحکیم وحدت در دانشگاهها
وی ابراز کرد: امام در دیدار دانشجویان، بر تحکیم وحدت تاکید کردند و دانشگاه نیز نقش اساسی در انقلاب و گفتمان امام داشت.
دکتر لیالی خاطر نشان کرد: بعد از پیروزی انقلاب، دانشگاه در فضای انقلاب؛ درگیریها؛ پیدایش نهادهای انقلابی؛ حضور دانشجویان در این نهادها و جبهه و جنگ نقش مهمی داشت.
وی یادآور شد: در دهه اول انقلاب جریان رقیب یا نبود و یا اگر هم بود؛ جرات اظهار وجود و ابراز نظر نداشت.
اعلام ختم گفتمان جهاد و شهادت
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: بعد از جنگ، عدهای ختم گفتمان جهاد و شهادت را اعلام کردند و گفتند باید بازسازی را شروع کنیم و به این ترتیب فضای گفتمان حاکم بر جامعه عوض شد و با تلاش برای جدا کردن دانشگاه از دل گفتمان انقلاب؛ فضای دانشگاههای ما دچار تغییر و تحول شدند.
وی با بیان اینکه اگر علم از غرب بیاید، وابستگی میآورد، گفت: امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری همواره بر تولید علم و فناوری تاکید داشتهاند.
متولیان به جای تولید علم به منازعات سیاسی دامن زدند
دکتر لیالی افزود: تاکید رهبری بر تولید علم به منظور خودکفایی بود ولی متولیان به دنبال تولید علم نبودند و دانشگاه را عرصهی منازعات و درگیریهای سیاسی کردند.
این استاد حوزه ابراز کرد: یک دوره اجازه فعالیت سیاسی نمیدادند که حضرت آقا فرمودند خدا لعنت کند کسانی را که از این کار ممانعت کردند و در دورهای دیگر دانشگاه را به محل منازعات حزبی و سیاسی تبدیل کردند.
در لبیکگویی به مطالبات رهبری چه کردند؟
دکتر لیالی در ادامه گفت: بد نیست در این 35 سال بررسی کنیم و ببینیم متولیان نظام آموزشی از شورای عالی انقلاب فرهنگی تا وزرا و روسای دانشگاهها در لبیکگویی به مطالبات رهبری چه کردند؟
وی با طرح این سوال که آیا آن همه دغدغهای که وزیر برای برگزاری کنسرتهای موسیقی و اردوهای مختلط داشته، برای تولید علم هم داشتهاند؟ افزود: وزیری که وقت خود را در جلسات حزبی میگذرانده و تعمد داشته که معاونانش از فلان حزب(مشارکت) باشند، به تولید علم نمیپردازد.
دکتر لیالی با اشاره به اینکه این رفتارها در توقف رشد علمی موثر است، تصریح کرد: البته در عرصه تولید علم در عرصههای دستاورد موشکی، هستهای، پزشکی و صنعت نانو توفیقاتی داشته و در منطقه افتخارآفرین بودهایم.
ترویج فرهنگ “ما نمیتوانیم”
وی افزود: چه پدیدهای اتفاق میافتد که امام و رهبری میفرمایند “ما میتوانیم” ولی یک وزیر با تحقیر هویت و تولیدات ایرانی میگوید تخصص ما در صنعت آبگوشت بزباش است؟!
این استاد حوزه و دانشگاه خاطر نشان کرد: دشمن بیدار است و میداند دانشگاه، مبدا تحولات است و برای دانشگاههای ما برنامهریزی میکند که مبدا تحول نباشند.
وی گفت: جریان نفوذ، به دنبال رخنه در مراکز تصمیمگیر و تصمیم ساز نظام و به دنبال تغییر باورهای جامعه است و ما باید بررسی کنیم آیا رفتار دانشجوی ما بر اساس آموزههای دینی است یا خیر؟
غربت جریانهای انقلابی و مذهبی در دانشگاه
دکتر لیالی با غریب برشمردن جوانان مومن در دانشگاهها افزود: تشکلهای وابسته به جریان نفوذ به راحتی برای مراسم خود از نهادهای مسئول بودجه میگیرند ولی جریانهای انقلابی و حزباللهی به افراط گرایی محکوم و دستشان خالی است.
وی خطاب به مسئولینی که چنین راهبردی دارند، گفت: اگر این جوانان مومن و انقلابی نبودند، شما نمیتوانستید حقوق بخوانید و جوان مومن و انقلابی باید مطالبه کند که دانشگاه در دام جریان نفوذ نیفتد.
این استاد دانشگاه با طرح اینکه چرا نظام آموزش عالی را تحقیر میکنند، ادامه داد: جریان نفوذ به دنبال تضعیف فضای علمی کشور و ترویج گفتمان “ما نمیتوانیم” است، در حالی که نخبگان از دل همین نظام بیرون میآیند و محصول این نظام به کشورهای غربی ارائه میشود.
شناسایی و خروج نخبگان
دکتر لیالی گفت: جریان نفوذ، نخبگان را شناسایی و برای مهاجرت و مقدمات خروجشان از کشور کد میدهد و در این میان فقط چمرانها برمیگردند.
وی تصریح کرد: با گذشت 37 سال از انقلاب، هنوز دعوای تعهد و تخصص راه میاندازند و تا آنجا پیش میروند که یکی از مسئولین میگوید باید مدیر از خارج وارد کنیم چون مبانی توسعه ما غلط است.
این استاد حوزه افزود: جریان تکنوکرات و تفکری که محصولش تورم 49 درصدی بود، جریان رقیب را تحقیر میکند که چرا در امریکا و اروپا درس نخوانده است.
وی مدل دیگری از جریان نفوذ را پیروی و متابعت از نسخههای جهانی و نهادهای بین المللی دانست که به نام تعامل با دنیا بر اساس توصیههای صندوق بین المللی پول و بانک جهانی رفتار میکنند.
امریکا بزرگترین بدهکار جهانی
دکتر لیالی “دلار” را مبنای نفوذ و به دلیل اینکه امریکا بزرگترین بدهکار جهانی است؛ بی ارزشترین پول دنیا برشمرد و گفت: اگر سرمایهداران ایرانی پولهای خود را از بانکهای امریکا خارج کنند چه اتفاقی میافتد؟
وی گفت: باید ببینیم تولیدات علمی ما در این 37 سال تا چه اندازه در خدمت تولید بومی بوده و پایان نامههای دانشجویان ما در کجای نقشه پازل علمی کشور قرار دارد و قرار است چه مشکلی را از جامعه اسلامی ما حل کند؟
نهضت ترجمه به جای تالیف
دکتر لیالی با یادآوری تاکید رهبری بر نهضت تالیف، تصریح کرد: ما هنوز در کار ترجمهایم و نهضت ترجمه جایگزین نهضت تالیف شده است.
” بورسیه و ما ادراک البورسیه”
وی برگزاری همایشهای داخل و خارج کشور را از دیگر شیوههای نفوذ برشمرد و گفت: اعطای بورس تحصیلی بخصوص در دهه 70 که 2500 نفر به خارج اعزام شدند، به قول شمس الواعظین مقدمهی رخداد دوم خرداد شد و بورسیه شدهها در بازگشت، وزیر و نماینده شدند و به حق باید گفت؛” بورسیه و ما ادراک البورسیه”.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: یکی از علائم نفوذ؛ بورسیههای خارج از کشور بوده و هست و خواهد بود.
وی اعطای فرصتهای مطالعاتی در کشورهای اروپایی و امریکا را از دیگر راهبردهای جریان نفوذ دانست و افزود: تولید مقالات علمی که در ISI چاپ میشود و دردی از مشکلات جامعه ما را برطرف نمیکند؛ نیز از دیگر منافذ نفوذ است.
نفوذ در پسا برجام
دکتر لیالی نفوذ در پسابرجام را بسیار مهم برشمرد و گفت: وظیفهی جریان علمی و دانشگاهی ما مراقبت از فضای علمی کشور است.