سفارش تبلیغ
صبا ویژن
گفتن «نمی دانم» نیمی از دانش است . [امام علی علیه السلام]
 
چهارشنبه 88 اسفند 12 , ساعت 1:37 عصر

فتنه ونفاق 5-مقابله علی (ع)  با جریان فتنه و فتنه‏گران و منافقان

 

مقابله علی (ع)  با جریان فتنه و فتنه‏گران و منافقان

 

 على‏علیه السلام در شیوه امور حکومتى خویش در کنار توجه به حقوق مردم و توجه به رحم و مروت و شفقت در مقابله با جریان فتنه و فتنه‏گران و منافقان کوتاه نیامد.

 چنانکه دیدیم با جریان فتنه و نفاق جمل و صفین و نهروان در افتاد و آنها را رسوا کرد.

 در کنار این اقدامات ، برخى دیگر از اقدامات على‏علیه السلام در برخورد با کژى‏ها و کاستى‏ها در دوران حکومت خویش قابل توجه است.

 حضرت عصر خویش را؛ عصر پیدایش زنگارها در دین، کژى‏ها و کاستى‏ها، شبهات، تفسیر و تأویل خود ساخته در دین، و جنگ خونین بین برادران مسلمان مى‏داند.(27) (27) نهج البلاغه، خطبه 122.)

 

 در چنین زمانى؛ على‏علیه السلام وظیفه حاکمیت و حکومت را:

 - تأکید بر وحدت و همدلى، دورى از تفرقه، دورى از امتیازطلبى‏ها، دورى از تبعیض‏ها و نابرابرى، اصلاح امور، اصلاح رعیت، تحقق جامعه سالم، توجه به نیروهاى اطلاعاتى، گزینش نیروها، نظارت بر نیروها (نظام، ادارى، قضات و...) مى‏داند.(28)   ( 28) نهج البلاغه، خطبه‏هاى، 25، 216، 108، و نامه‏هاى، 50، 45، 40 و... حکمت‏هاى 73 و...)

 

 على‏علیه السلام بر انجام وظایف حاکمیت و حکومت و مقابله با فتنه‏ها و نفاق و کژى‏ها و کاستى‏ها دو ضرورت را مطرح مى‏سازد.

 - ضرورت مقابله با خواص و نزدیکان و خویشان و اطرافیان و خوشاوندان(29) ( 29 ) نامه 53 نهج‏البلاغه.

- ضرورت تربیت نیروهاى امنیتى و اطلاعاتى در کنترل شهرها، جاده‏ها، مدیران، کارگزاران حکومتى، مراکز اقتصادى، سیاسى، قضایى و... نشان از اهمیت نظارت و کنترل و مراقبت در سیستم حکومتى على‏علیه السلام دارد.(30) ( 30) نامه‏هاى 3، 70، 71 و.. خطبه‏هاى 71، 27،...)

 

 حضرت براى اصلاح امور دست به اقدام عملى و مقابله مى‏زد. و بسیارى از اقدام اطلاعاتى و امنیتى و حکومتى على‏علیه السلام در نهج‏البلاغه و نیز در سیره و روش امیرمؤمنان‏علیه السلام ذکر شده است که به برخى از آنها اشاره مى‏کنیم:<**ادامه مطلب...**>

 

برخورد با یک زن جاسوس به نام ساره

 

 زنى به نام ساره پس از جنگ بدر در مدینه بود که از جانب «حاطب بن ابى بلتعه» براى مشرکان جاسوسى مى‏کرد.

 پیامبر خبردار شد و على‏علیه السلام، زبیر و مقداد را خواست تا زن جاسوس را که راه مکه در پیش گرفته بود دستگیر و نامه از او بازستانند...

 زن دستگیر اما از نامه خبرى نبود! با اصرار و مقاومت على‏علیه السلام زن مجبور به اعتراف شد و نامه پنهان شده را از میان گیسوان خود در آورد و تحویل على‏علیه السلام داد!(31) (31) الگوهاى رفتارى على‏علیه السلام، محمد دشتى، ج 5، ص 102-98.)

 

حمله به خانه خواهر

 

 روزى به على‏علیه السلام خبر رسید که تعدادى از دشمنان در خانه خواهر حضرت «ام هانى» پناهنده و مشغول توطئه هستند.

 حضرت لباس رزم پوشید و به صورت ناشناخته به در خانه خواهر رفت و در خانه را کوبید! ام هانى درب را باز کرد. على‏علیه السلام گفت: آنهایى که در این خانه پناهنده شدند را بیرون کن!

 ام هانى گفت: من دختر عموى پیامبر و خواهر على هستم و نباید با من اینگونه برخورد کنى!

 على‏علیه السلام گفت: اینها دشمنان پیامبرند و پس لباس رزم از خود برگرفت و ام هانى تازه فهمید که او برادرش على‏ابن‏ابیطالب است؛ آنگاه دشمنان را از خانه بیرون کرد!(32) ( 32) ارشاد شیخ مفید، ص 72، به نقل از الگوهاى رفتارى على‏علیه السلام، محمد دشتى، ج 2، ص 160).

 

برخورد با خطاکاران

 

-  برخورد با خطاکاران همانند ابو الاسود دوئلى (قاضى یک روزه)، شریح قاضى (نامه 3 نهج‏البلاغه)، برخورد با على بن اصمع (مأمور اطلاعات در «بار جاه». «ابن هرمه» مأمور اطلاعات در بازار اهواز و... نشان از شدت برخورد على‏علیه السلام با تخلفات که علاوه بر عزل این افراد و تعزیر و توبیخ آنها، آنها را به مردم معرفى کرد.(33) ( 33) الگوهاى رفتارى امام على (ع )، محمد دشتى، ج 5، ص 83-77.)

 

-  مقابله با استانداران و فرمانداران در گرایش  به سرمایه و سرمایه‏دارى و بیت‏المال و... بخشى از برخوردهاى على‏علیه السلام بود. (34) . (34) نامه 40، 43، 44، و نهج‏البلاغه.)

-- صدورحکم قتل براى فاسدان و زنان آوازه‏خوان

-  صدور حکم قتل زن و مرد جنایتکار،

- صدور حکم قتل براى اهانت کننده به پیامبرصلى الله علیه وآله،

 -صدور حکم قتل بر دو زن نوازنده و آوازه‏خوان که به رسول خدا توهین کرده بودند. نمونه‏هایى از برخورد على‏علیه السلام با فتنه‏ها و آشوب‏ها بوده است.(35)( 35) الگوهاى رفتارى امام على‏7، محمد دشتى، ج 2، ص 200).

 

 

 

 



لیست کل یادداشت های این وبلاگ